Staţiune cu sezon permanent, Sovata a fost menţionată pentru prima dată ca loc tămăduitor într-un document din 1597, dar abia în 1850 devine staţiune balneară. Sovata este înconjurată de dealurile Cireşelu (912 m), Capela (720m), Bechiş (1.079 m), de Dealul Mic şi Muntele de Sare şi curios, dat fiind faptul că se găseşte pe un munte de sare, este acoperită de păduri de fagi bătrâni, de stejari, carpeni, ulmi, castani, brazi şi mesteceni.
Staţiunea are o climă subalpină, cu veri răcoroase (temperatura medie în iulie este de 18,5°C) şi ierni blânde (temperatura medie în ianuarie este de -3,5°C). Temperatura medie anuală este de 7,6°C , iar media anuală a precipitaţiilor este de 750 mm.
Renumele Sovatei se datorează lacurilor Ursu (46.000 m2), Aluniş (9.000 m2), Verde (5.000m2), Negru, Roşu, Mierlei şi Şerpilor, cu ape clorate (cu concentraţie mare- de la 40 la 250 gr/litru) şi sodice, prezentând fenomene heliotermale (vara, temperatura apei variază în funcţie de acumularea căldurii solare în apa sărată, apa caldă fiind protejată de un strat de apă proaspătă provenită din râuleţe, care nu se amestecă cu apa sărată, ci se menţine la suprafaţă, acţionând ca un izolator termic).
Acest lucru face ca vara temperatura Lacului Ursu (18,4 m adâncime), cel mai mare lac heliotermal, să varieze între 10-20°C la suprafată, 30-40°C la adâncimea de 1 m, si 40-60°C la adâncimea de 1,5 m.
Staţiunea Sovata beneficiează de dotări multiple (pentru băi calde, în cadă sau bazin,cu apă minerală sărată prelevată din lacuri; pentru tratamente ginecologice şi împachetări cu nămol cald; bazine pentru kinetoterapie, instalaţii pentru electroterapie şi hidroterapie; saune; săli de gimnastică medicală; plaje pe malul Lacului Ursu şi Lacului Alunis etc.); Posibilităţile de recreere şi de practicare a sportului sunt de asemenea numeroase (un club cu sală pentru jocuri mecanice, sală de lectură, cinematograf, bazine acoperite, discoteci, popicărie, excursii la Dealul Saca şi la Vârful Cireşelu etc.).